Aktivnosti u župi

Zborovi u Remetama

Župni zbor Pharmacopaea Coelestis – LJEKARNA NEBESKA

SUSRETI: Četvrtkom u 20. sati
Kontakt: mo. Tomislav Habulin, email: thabulin1@gmail.com Tradicija glazbovanja u remetskom svetištu vrlo vjerojatno je dugačka koliko i starost samog svetišta. O tome nam govore spisi kao i slikarije pavlina Ivana Rangera koje su i danas vidljive na zidovima crkve pokraj pjevališta. O postojanju glazbala koja su se nalazila u crkvi govori i fotografija nakon potresa 1880. godine gdje se jasno vidi postojanje orgulja na pjevalištu. Radilo se o glazbalu baroknog tipa koje su kasnije zamijenile liturgijske dvomanulane orgulje iz radionice Heferer iz Zagreba. Nedvojbeno je da se je uz instrumentalnu glazbu prije svega izvodila ona vokalna i vokalno – instrumentalna. Ako uzmemo u obzir da je ljudski glas najsavršenije glazbalo koje može proizvesti najljepši i skladni zvuk, sa sigurnošću možemo tvrditi da se je u remetskom svetištu od davana skladno i lijepo pjevalo. Koliko se o glazbi i umijeću njezine izvedbe vodilo računa svjedoče i neki stariji mještani Remeta, kao sadašnji pjevači i članovi crkvenog zbora. Kroz povijest svetišta i župe mnogi laici i redovnici vodili su brigu o glazbovanju. Ono se uglavnom kao i danas baziralo na pučkom pjevanju i njegovom višeglasju, kakva i jest glazbena praksa u nas.

Prvi petak u mjesecu

Svaki prvi petak u mjesecu iza večernje Svete Mise u 18.30 sati redovito je klanjanje pred Presvetim Otajstvom i pobožnost Srcu Isusovu.

Molitveni vijenac kraljice obitelji

SUSRETI: Svakog prvog u mjesecu u 18.30 u remetskoj crkvi (Sveta MIsa i klanjanje pred Presvetim)
Molitveni vijenac Kraljice obitelji (MVKO) niknuo je na hrvatskom tlu 2000. godine kao odgovor katoličkih obitelji na duboku moralnu i duhovnu krizu. Osnovala ga je Ana Blažević s Nevenkom Grilec uz svesrdnu pomoć i potporu sestara Pohoda Marijina u čijem se samostanu i nalazi duhovni centar Udruge.

Obezvrjeđivanje Božjih zakona, uništavanje obiteljskih vrijednosti, agresivna ponuda nemorala, noćni život mladih, krivovjerje, droga – sve se to zlokobno nadvilo nad Hrvatskom i opasno zaprijetilo našim obiteljima. Trebalo se tomu snažno oduprijeti najjačim sredstvima, a to su, prema Isusovim riječima, molitva i post. Na tim evanđeoskom temeljima ostvarena je ideja da se katoličke obitelji zajedno sa svećenicima i redovničkim zajednicama udružuju u molitvene vijence, koji će, kao nekad Izraelci s Mojsijem, uzdignutih ruku vapiti Bogu i Kraljici obitelji za spas naše djece i obnovu obitelji i Domovine.

Obitelji se povezuju molitvom, postom i euharistijom u molitveni vijenac, koji udružuje 31. obitelj (ili pojedinca), svećenika i redovničku zajednicu. Svaki vijenac ima dvije osobe tzv. “Mariju” i “Martu” koje se brinu za duhovne i tehničke potrebe molitvenog vijenca. Molitveni član dobiva svoju iskaznicu sa svim podacima o vjenčiću i svojem molitvenom danu u kojem moli za obitelj, Domovinu i Crkvu, zatim svećenike i redovničke zajednice te za pokojne iz obitelji MVKO. Župnik kao duhovni voditelj svakog prvog petka u mjesecu služi sv. misu na nakane molitvenog vijenca. MVKO iz cijele Hrvtske godišnje hodočasti u Mariju Bistricu svake treće subote u mjesecu svibnju, a 8. listopada, na dan Neovisnosti, u Krašić.

Zbor mladih - Advocata Croatie

VODITELJICA ZBORA: Lovro Kanceljak
PROBE PJEVANJA: Utorkom u 20.15 sati
KONTAKT: lovrokanceljak6@gmail.com
Zbor mladih župe Remete Advocata Croatiae ima dugogodišnju tradiciju i kroz njega su prošle već generacije mladih koje su se uvijek okupljale s jedni ciljem: da kroz pjesmu i zajedništvo slave Boga. Trenutačno zbor okuplja nešto više od 20 članova različitih uzrasta, od srednjoškolaca do studenata.
Probe zbora su četvrtkom u 20.15.sati u Duhovnom centru sv. Ivana od Križa.
Svojim trudom, radom i lijepim pjevanjem animiramo nedjeljnu misu mladih u 12 sati koja je središnji dio svega što radimo. Sudjelujemo u brojnim aktivnostima na razini župe: pjevamo na vjenčanjima, krizmama, krštenjima i župnim događajima u suradnji s dječjim i župnim zborom, ali nastojimo djelovati i izvan nje pa tako odlazimo na gostovanja u druge župe na kojima razmjenjujemo iskustva i upoznajemo nove ljude, a sudjelujemo i u raznim događanjima kao što su 40 dana za život i animiranje Misa u bolnici u Klaićevoj.
Kroz sve nas uz našeg župnika vodi i naš duhovnik o. Danijel Čolo koji nas potiče da u sve što radimo ugradimo i ono duhovno da ne ostane sve na pukom pjevanju.

Jedna od tradicija zbora je i Uskrsni koncert koji se svake godine održava na Uskrsni ponedjeljak i koji je kruna svega onoga što smo radili tijekom godine. Volimo pjevanje, druženje, molitvu i naše zajedništvo i nastojimo da ono uvijek bude na Slavu Božju i vjerujemo da će uroditi, a i već sad rađa velikim plodovima.

Sve one koji se žele pridružiti ovoj radosnoj zajednici mladih u slavljenju Boga kroz pjesmu i zajedništvo radosno očekujemo!