Raspored svetih misa, misnih nakana i blagoslova obitelji

Obavijesti

SVJETSKI DAN SIROMAHA (Nedjelja, 18. studenog)

U svijetu u kojemu se, iako smo uronjeni u brojne oblike siromaštva, bogatstvo često postavlja kao prvi cilj, i u kojemu su mnoge inicijative usmjerene više prema osobnom zadovoljstvu nego tomu da doista čujemo vapaj siromaha, kršćanska je zajednica pozvana dati znak blizine i olakšanja za sve one koji su u potrebi i koji su pred našim očima, i to također u suradnji s drugim stvarnostima – istaknuo je papa Franjo u poruci za drugi Svjetski dan siromašnih koji se ove godine slavi 18. studenog, o temi „Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“. Svjetski dan siromašnih, protumačen kao „povlašteni trenutak nove evangelizacije“, ustanovio je papa Franjo apostolskim pismom 'Misericordia et misera', na završetku Jubileja milosrđa i odredio da se slavi posljednje nedjelje prije svetkovine Krista Kralja. Sada Sveti Otac ponovno ističe da je on „mali odgovor“ siromašnima, kako ne bi mislili da je njihov vapaj bio uzaludan, i kako bi bili prihvaćeni u znaku radosti. Suradnja s drugim stvarnostima, koje ne potiče vjera nego ljudska solidarnost, često uspijeva pružiti pomoć koju sami ne bismo mogli ostvariti – napisao je Papa te dodao – Prepoznavanje da je u beskonačnom svijetu siromaštva i naša intervencija ograničena, slaba i nedostatna, vodi do toga da pružamo ruke prema drugima, kako bi se u uzajamnoj suradnji moglo djelotvornije doći do cilja.
Ističući u poruci tri glagola: vapiti, odgovoriti i osloboditi, Papa je primijetio da nas potiču vjera i imperativ ljubavi, ali – potaknuo je – znajmo prepoznati druge oblike pomoći i solidarnosti koji si jednim dijelom određuju iste ciljeve. Iako, – dodao je – nemojmo zanemariti ono što nam je vlastito, a to je da sve vodimo do Boga i do svetosti. Dijalog među različitim iskustvima i poniznost u pružanju suradnje, bez ikakvoga protagonizma, odgovarajući je, i potpuno evanđeoski, odgovor koji možemo ostvariti – istaknuo je papa Franjo.
S druge strane, siromaštvo nije nešto što se traži, nego je nastalo zbog samoljublja, oholosti, pohlepe i nepravde; tih zala starih koliko i čovjek, ali su to uvijek grijesi koji obuhvaćaju brojne nedužne ljude, dovodeći do dramatičnih društvenih posljedica. Papa tako govori i o određenoj fobiji u odnosu na siromašne, koje se smatra i ljudima koji donose nesigurnost, nestabilnost, dezorijentiranost u svakodnevnim običajima, te ih stoga treba odbiti i držati na udaljenosti. Nije riječ o tomu da se pred siromašnima trebamo natjecati kako bismo bili prvi u pružanju pomoći, – napomenuo je Papa – nego trebamo ponizno priznati da Duh potiče geste koje su znak odgovora i Božje blizine.
Kada pronađemo put kako bismo se približili siromašnima, znajmo da je prvenstvo na Njemu koji je otvorio naše oči i naše srce za obraćenje. Siromašnima ne treba protagonizam, nego ljubav koja se zna skriti i zaboraviti učinjeno dobro. Pravi su protagonisti Gospodin i siromašni. Tko se pak stavlja u službu, oruđe je u Božjim rukama kako bi učinio da se prepozna Njegova nazočnost i Njegovo spasenje – istaknuo je Sveti Otac.


SVETA CECILIJA (22. studenog – četvrtak)

Prema legendi, sveta Cecilija (rođena poč. 3. st. u Rimu) podrijetlom iz patricijske obitelji, prije smrti svoj je imetak ostavila siromasima, a kuću Crkvi, na kojem je mjestu danas bazilika u Trastevereu. Svetica je odgojena kao kršćanka. Svoje djevičanstvo je zavjetovala Bogu. Međutim, roditelji su je dali u brak s mladim plemićem Valerijanom, poganinom, kojemu je otvoreno, na sam dan vjenčanja, priznala da je kršćanka te da se na poseban način zavjetovala Bogu i da ima kraj sebe anđela koji joj pomaže održati to obećanje, i koji bi ga kaznio ako bi pokušao prekršiti njezin zavjet. No, ako je bude poslušao, Bog će ga nagraditi. Valerijan je, ne samo pristao na održanje zavjeta, nego se poželio krstiti. Krstio ga je i poučio papa Urban I. (222. g. – 230. g.) skriven u katakombama zbog progona kršćana.
Na povratku s krštenja oboje su vidjeli anđela koji ih je okrunio krunom od ruža i ljiljana. Nedugo poslije i Valerijanov brat Tiburcije se krstio te su obojica, nakon što su odbila žrtvovati rimskim bogovima, osuđeni na smrt kao kršćani, zajedno s obraćenim rimskim časnikom Maximusom. Cecilija ih je pokopala, nakon čega je i sama uhvaćena i dovedena pred sud. Zatvorili su je u kupaonicu u njezinoj vlastitoj kući, s namjerom da se tamo uguši, no ona je ostala neozlijeđena. Ponovo je osuđena na odrubljivanje glave. Krvnik joj nije uspio oduzeti život niti nakon trećeg zamaha. Četvrti put više nije smio zamahnuti zbog zakona. Cecilija je ostala živa tri dana, za to je vrijeme uspjela svoju kuću i sva dobra ostaviti Crkvi i siromasima. Kad više nije mogla riječima ispovijedati vjeru, pokazala je to prstima (vjera u trojedinog Boga, s tri prsta na jednoj i s jednim na drugoj ruci). Zahvaljujući njezinu odvažnom svjedočenju i ispovijedanju vjere obratilo se oko 400 ljudi, koje je zatim papa Urban krstio.
Smatralo se da je Cecilija za svog života bila tako bliska nebu da je mogla čuti anđeosko pjevanje. Govorilo se da može svirati na svakom glazbalu. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Na slikama se obično pojavljuje slušajući glazbu, pjevajući ili svirajući na kakvu glazbalu. Posebna su joj oznaka orgulje. Ponekad se pojavljuje s tri ožiljka na zatiljku. Na glavi ili u njezinoj blizini često joj je kruna od bijelih ili crvenih ruža.


NAJAVA: Najavljujemo za Prvu nedjelju Adventa (2. prosinca) poseban događaj: DUHOVNI SUSRET HRVATSKIH BRANITELJA. Tako nastavljamo već tradicionalni susret hrvatskih branitelja u našem svetištu kroz vrijeme Došašća i Korizme. U nedjelju 2. prosinca, na prvu nedjelju Došašća u 10.15 pali se prva adventska svijeća, potom slijedi svečana Sveta Misa u 10.30, a poslije Mise je objed uz druženje hrvatskih branitelja.


NAJAVA – 3. prosinca (ponedjeljak): Novi susret Obiteljske kateheze bit će 3. prosinca na temu „rastavljeni i ponovo oženjeni - pastoralne smjernice Crkve". U goste nam dolazi bračni par koji će progovoriti o tom iskustvu.


NAJAVA – SUSRET - Taizé Madrid: Popunjen je autobus za novogodišnji Taizé susret za mlade, srednjoškolce, studente i kršćansku mladež koji će se ove godine održati u Madridu od 28. prosinca do 1. siječnja. Iz Remeta se kreće 26. prosinca ujutro, a vraća se 3. siječnja prije podne. Na putu će se obići Padova, Arenzano, Montpellier, Marseille i Madrid.


HODOČAŠĆE U GUADALUPE (9. - 17. veljače 2019.): Još ima nekoliko slobodnih mjesta za naše župno hodočašće u Guadalupe (Meksiko). Ukoliko je netko zainteresiran neka se za više informacija javi kod o. Župnika.


RADOVI NA JUŽNOM PLATOU PORED CRKVE: Uskoro bi trebali započeti završni radovi na južnom platou ovisno o vremenskim prilikama. Da se uspiju pokriti novi troškovi, ali i oni od prije, svaka vaša pomoć nam je važna. Neka Bog blagoslovi vašu dobrotu.


U sakristiji ili u župnom uredu možete nabaviti kalendare za 2019. godinu. Dvanaesto lisni cijena je 15 kuna i jednolisni cijena je 2 kune.


BLAGOSLOVLJEN VAM I RADOSTAN NOVI TJEDAN !


Raspored redovitih Svetih Misa

PONEDJELJAK - PETAK

  • 7:00 sati
  • 18:30 sati

SUBOTA

  • 7:00 sati
  • 11:00 sati Misa za hodočasnike
  • 18:30 sati

NEDJELJA

  • 7:30 sati
  • 9:00 sati Misa za obitelji
  • 10:30 sati Župna Misa
  • 12:00 sati Misa za mlade
  • 18:30 sati

KRŠTENJA I ŽENIDBE U NAŠOJ ŽUPI

Sakramenat krštenja u našoj crkvi slavi se redovito SUBOTOM i NEDJELJOM.
- SUBOTOM u 12.15 sati, poslije subotnje Mise za hodočasnike.
- NEDJELJOM s Misom u 10.30 sati
mogućnost je svake prve nedjelje u mjesecu ako roditelji imaju uvjete (oboje su krizmani i imaju crkveni brak). Ako se opredijele za krštenje nedjeljom (koje je redovito s Misom), i roditelji i kumovi trebaju se pripremiti za Pričest na toj Misi sakramentom Pomirenja - ispovijedi.
Vjenčanje se u našoj crkvi redovito slavi subotom u dogovorenom terminu, a poznato je da vjenčanja nema u Korizmenom vremenu.
Subotom nema vjenčanja u crkvi u vremenu od 17.45 do 19.00 sati zbog molitvenog programa i Mise u crkvi.
Zbog potrebe utvrđivanja i 'osiguranja' termina vjenčanja, vjenčanje je potrebno najaviti u župnom uredu barem šest mjeseci ranije.


Raspored blagoslova

obiteljskih domova u župi M. B. Remetske

Za blagoslov pripremite raspelo, svijeću i blagoslovljenu vodu.

Srijeda, 27. prosinca 2017.

Bukovačka od br. 155 do 207a + br. 149a......................o. Stjepan Vidak
Bukovačka od br. 140 do 204..................................o. Franjo Podgorelec
Bukovačka od br. 209 do 269...............................o. Antonio-Mario Čirko
Bukovačka od br. 206 do 256..........................................br. Željko Bezić
Bukovačka od br. 271 do 319……………………............br. Nikola Grizelj
Bukovačka od br. 258 do 310........................................br. Marko Maglić
Bukovačka od br. 321 do 361.........................................br. Ivan Živković
Bukovačka od br. 312 do 412…………………………......br. Joško Purko
Šušnjići i Biškupec breg.......................................................o. Ilija Tipurić
Gajščak – neparni od br. 1…………………….br. Krešimir Josip Bahmec
Gajščak – parni od br. 2……………………………….......br. Mate Danolić


Četvrtak, 28. prosinca 2017.

Kostanjevec - neparni od br. 1…………………………....o. Stjepan Vidak
Kostanjevec - parni od br. 2………………………..o. Antonio-Mario Čirko
Bukovečki krč I..………………………………………o. Franjo Podgorelec
Bukovečki krč II…………………………………..................br. Željko Bezić
Lješnjakovec, Hrastov gaj, Bezgovec, Bukov dol…........br. Nikola Grizelj
G. Bukovec od br. 1 do 25, XII. Požarinje, Kosa i odvojak............o. Ilija Tipurić
Brezinščak Gornji i Donji………………………….........br. Marko Maglić
I., II. i III. Bukovečki odvojak, Korana i Vranićeva...........br. Ivan Živković
Remetski Kamenjak – neparni od br. 1……….................br. Joško Purko
Remetski Kamenjak – parni od br. 2……........br. Krešimir Josip Bahmec
Vinec i Kesten brijeg………………………………............br. Mate Danolić


Petak, 29. prosinca 2017.

Gornji Bukovec od br. 2 do 42…………………...............o. Stjepan Vidak
Gornji Bukovec od br. 27 do 81a…………………….........br. Željko Bezić
Gornji Bukovec od br. 44 do 98………………………......br. Nikola Grizelj
Gornji Bukovec od br. 83 do 109A……………................br. Marko Maglić
Gornji Bukovec od br. 100 do 144……………….............br. Ivan Živković
Gornji Bukovec od br. 111 do 161…………...........o. Antonio-Mario Čirko
Gornji Bukovec od br. 146 do 184.…………….....................o. Ilija Tipurić
Gospočak – neparna strana…………………br. Krešimir Josip Bahmec
Gospočak – parna strana………………………...............br. Mate Danolić
Oboj, Trnac, Jaslice…………………................................br. Joško Purko

Subota, 30. prosinca 2017.


Kameniti stol – neparni od br. 1…………………….........o. Stjepan Vidak
Kameniti stol – parni od br. 2………………………...........br. Joško Purko
Kvintička – neparni od br. 1 do R. Kamenjaka….............br. Željko Bezić
Kvintička – parni od br. 2 do R. Kamenjaka………….....br. Nikola Grizelj
Remete - odvojak od “Čardaka” i Ivirščak.…………………...br. Marko Maglić
Remete 101 i 101A i Veselišće……………………..........br. Ivan Živković
Bukovečki vijenac i I. i II. odvojak……………………...........o. Ilija Tipurić
Bukovečki ogranak VII., VIII. i IX……………...br. Krešimir Josip Bahmec
Anđele Horvat i Ledine....................................................br. Mate Danolić


Utorak, 2. siječnja 2018.

Pustoselina – neparni od br. 1…………………….................o. Ilija Tipurić
Pustoselina – parni od br. 2……………………......o. Antonio-Mario Čirko
Studeni breg – neparni od br. 1………………................o. Stjepan Vidak
Studeni breg – parni od br. 2……………………..............o. Viktor Grbeša
Črešnjevec – neparna strana………….............................br. Željko Bezić
Črešnjevec – parna strana……........................................br. Joško Purko
Gorice od br. 117 do 81…………………….....br. Krešimir Josip Bahmec
Gorice od br. 116 do ulice Rim…………………..............br. Mate Danolić


Srijeda, 3. siječnja 2018.

Banjščak, Tihi i Mirni dol………….o. Antonio-Mario Čirko i o. Ilija Tipurić
Remete od br. 1 do 47 …………………………...............o. Stjepan Vidak
Remete od br. 2 do 40……………………………….........o. Viktor Grbeša
Remete od br. 51 do 99……………………………….........br. Željko Bezić
Remete od br. 66 do 138………………………………......br. Joško Purko
Remete od br. 103 do kraja SAMO neparne brojeve…..br. Mate Danolić
Remete od br. 142 do kraja parne brojeve......br. Krešimir Josip Bahmec


Četvrtak, 4. siječnja 2018.

Bukovec od br. 46 do 96c, V. i VI. Bukov. ogranak….....o. Stjepan Vidak
Bukovec od br. 47 do 109………………..........................o. Viktor Grbeša
Bukovec od br. 98 i 109A do kraja (s obje strane)............br. Željko Bezić

/Česmičkoga i Pavlinski prilaz………………………….o. Ilija – po dogovoru/

VAŽNO U VEZI POHODA OBITELJIMA

Radi praktičnih razloga, te kako bi vas stigli sve pohoditi napravljen je popis obitelji koje smo obišli. No ako je netko bio slučajno preskočen ili ako ste novi stanovnici župe molimo vas da se prijavite da vas posjetimo prema rasporedu datuma blagoslova u vašim ulicama. Ukoliko niste u svome domu na dan pohoda dogovorit ćemo susret neki drugi dan. Nazovite ili dođite u radno vrijeme župnog ureda preko tjedna od 8.30 do 12.00 sati (tel. 4500-500 ili na mob. 099/4580-952).


Božić 2017. Remete

* BADNJAK (nedjelja): Jutarnji raspored Misa je redovit nedjeljni.
u 19.15…..Glazbeni program dječjeg župnog zbora
u 20 sati.…BOŽIĆNA MISA S DJECOM
u 23.15…..Nastup župnog zbora: Glazb. priprema za Polnoćku
u 24 sata.…POLNOĆKA

* BOŽIĆ: u 7.30.……Prva sv. Misa na dan Božića
(ponedjeljak) u 9.00.…....Obiteljska Misa
u 10.30.…..Svečana Misa župne zajednice:
u 18.30.…..Večernja Misa

* SVETI STJEPAN (utorak, 26. prosinca)
Sv. Mise: 7.30, 9.00, 10.30, i 18.30 sati

* SVETI IVAN (srijeda, 27. prosinca)
Taj dan je sv. Ivan, apostol i evanđelista. Blagoslov vina u čast sv. Ivana bit će na završetku Mise u 7.00 i 18.30 sati. Na večernjoj Misi pjevaju KUD Frankopani.

* SVETA OBITELJ (subota, 30. prosinca):
Sv. Mise u 7.00, 11.00 i 18.30 sati

* STARO LJETO (nedjelja)
7.30; 9.00; 10.30; 12.00; U 18.30 sati: Svečana Misa zahvalnica, u kojoj sudjeluju srebrni i zlatni jubilarci i oni koji slave 60. oblj. braka

* NOVO LJETO (ponedjeljak):
Sv. Mise u 7.30, 9.00, 10.30 i u 18.30 sati

* 5. siječnja (petak):
u 18.30 sati BLAGOSLOV VODE i sv. Misa

* BOGOJAVLJENJE - TRI KRALJA (subota, 6. siječnja)
Sv. Mise: u 7.30, 9.00, 10.30, 12.00 i u 18.30 sati
• Blagoslov tamjana (na završetku prve Mise) i zlata prema potrebi na završetku svake Mise.
• Poslije večernje Mise: tradicionalni Božićni nastup FIS Remete.

* NEDJELJA KRŠTENJA GOSPODINOVA (7. siječnja)
Raspored Misa je redoviti nedjeljni: 7.30, 9.00, 10.30, 12.00 i 18.30 sati

* 3. veljače (SUBOTA):
Susret mladih bračnih parova (fra Ivan Matić).

Raspored posjeta svećenika uz Božićni blagoslov obitelji

Čret - Jazbina 2017./'18.

Za blagoslov pripremite raspelo, svijeću i blagoslovljenu vodu.

Srijeda, 27. prosinca 2017.
- JAZBINA OD FAKULTETSKOG DOBRA DO BR. 82 i X. i IX. JAZBINSKI
ODVOJAK ……………………………………………………...................(o. Danijel Čolo)

Četvrtak, 28. prosinca 2017.
- VIII. JAZBINSKI ODVOJAK……………………………….......................(o. Danijel Čolo)

Petak, 29. prosinca 2017.
- RASADNIK, ČRET OD POLIC. AK. DO KRIŽANJA S JAZBINOM........(o. Danijel Čolo)

Subota, 30. prosinca 2017.
- ČRET: - OD KRIŽANJA S JAZBINOM PREMA ŠUMI – s obje strane…(o. Danijel Čolo)
- OD ŠUME – s obje strane dok se ne sretnu……………..(o. Antonio Mario Čirko)

Utorak, 2. siječnja 2018.
- III. i II. JAZB. ODV. i JAZBINA 54 DO 46 i 65 DO 55…………...............(o. Danijel Čolo)

Srijeda, 3. siječnja 2018.
- V. i IV. JAZBINSKI ODVOJAK………………………………....................(o. Danijel Čolo)

Četvrtak, 4. siječnja 2018.
- VII. i VI. JAZB. ODV., II. JAZB. GAJ i JAZBINA BR. 77…………….....(o. Danijel Čolo)
- MELINIŠĆE i VRTECI…………………………………………...(o. Antonio-Mario Čirko)

Petak, 5. siječnja 2018.
- JAZBINA OD BR. 44 DO 40 i OD BR. 53 DO 39 i I. JAZB. ODV…….......(o Danijel Čolo)
- JAZBINA BR. 60, 58 i 56 i I. JAZBINSKI GAJ…………………(o. Antonio-Mario Čirko)
- JAZBINA OD BR. 1 DO 37 i OD BR. 2 DO 38……………………….......(o. Stjepan Vidak)

RASPORED BOGOSLUŽJA U BOŽIĆNOM VREMENU
U KAPELI NA ČRETU

BADNJAK
9 i 11 sati, te Sv. Misa POLNOĆKA

BOŽIĆ (ponedjeljak)
Sv. Mise u 9 i u 11 sati

SV. STJEPAN (26. prosinca - utorak)
Sv. Misa u 11 sati

STARO LJETO (31. prosinca - nedjelja)
9 i 11 sati, te Sv. Misa zahvalnica u 18 sati

NOVO LJETO - ponedjeljak (Sveta Bogorodica Marija)
Sv. Mise u u 11 sati

PRVI PETAK – (5. siječanj)
Sv. Misa u 18.00 sati

BOGOJAVLJENJE (6. siječnja - subota)
Sv. Mise u u 11 sati (na početku blagoslov vode)

KRŠTENJE GOSPODINOVO (7. siječnja - nedjelja)
Sv. Mise u 9 i u 11 sati

Video

Značenje svete mise

Dragi župljani, sveta misa (euharistija) izvor je samoga života Crkve. Ona je najuzvišenija žrtva kojom nam se Krist daruje da zauvijek budemo s njim, zato je i vrhunac prema kojemu teži sav život kršćana, ali je također i središte i izvor duhovne jakosti za članove Crkve. Uistinu nećemo nikada moći dovoljno zahvaliti Gospodinu za dar koji nam je ostavio!
Zbog toga svi imamo potrebu prikazati svetu misu na naše određene nakane. Ona se može služiti za pokojne, ali i za žive: za zdravlje bolesnih, za uspjeh operacija i liječenja onih koji su bolesni; može se služiti za uspjeh u raznim poslovima, ispitima, životnim opredjeljenjima. Uglavnom: za sve što je dobro i što se tiče našega života možemo prikazati svetu misu.

Misne nakane

Kao župna zajednica svjesni smo važnosti svete mise. Zbog toga i mnogi upisuju misne nakane. No već dugi niz godina primjećuju se nejasnoće u vezi s upisivanjem misnih nakana (intencija) kao npr.: Koliko se nakana može upisati na jednoj svetoj misi? Koliko svojih pokojnika može upisati jedna osoba? Kako oblikovati nakanu koja nije za pokojnike, a često je sadržaj nekako intimniji i dosta dugačak? Zašto nije moguće uvijek upisati misnu nakanu za datum kada bi se to željelo? To su neka od najčešćih pitanja. No možda pomogne sljedeće. Nedavno smo dobili podsjetnik i upute s Nadbiskupijskog duhovnog stola. Naime, misnih nakana s datumom može biti toliko koliko svećenika sudjeluje na svetoj misi. To znači da ne može biti jedan svećenik, a da se imaju npr. dvije upisane nakane. U tom smislu ako su dvije nakane, treba biti toliko i svećenika. Treba napomenuti da ta pravila postoje u kanonskom pravu i odredbama Crkve i nisu nešto novo te su ih svi dužni obdržavati. Iako je župa u Remetama redovnička zajednica s više svećenika, nije moguće imati poveći broj nakana pod svetim misama zbog više razloga, npr. neki svećenici su vezani za svakodnevno slavljenje tzv. gregorijanskih misa, također ima nevezanih nakana koje se isto tako trebaju odslužiti u roku od godine dana kada su zaprimljene, a i smanjio se broj svećenika u Remetama zbog odlaska u druge samostane.

Kolektivne mise u našoj župi

Budući da smo velika župa i želje za misnim nakanama na određeni datum su dosta velike, nadbiskupija je već prije dala mogućnost služenja tzv. kolektivnih misa. Da pojasnimo što su kolektivne nakane, donosimo službeni dopis od uzoritog kardinala Josipa Bozanića od 16. prosinca 2014. u kojem se među ostalim kaže: Ako vjernici, prethodno i izričito obaviješteni, slobodno pristanu da njihovi dobrovoljni prilozi budu ujedinjeni s drugima u jedan prilog, može im se udovoljiti samo jednom sv. misom na kolektivnu nakanu pod sljedećim uvjetima:
- da se javno oglasi dan, mjesto i vrijeme slavljenja sv. mise na kolektivne nakane;
- da se sv. misa na kolektivne nakane slavi samo dvaput tjedno. Na temelju navedenih kanonskih odredaba ovime određujem da se sv. mise na >kolektivne nakane<, ako postoje opravdani razlozi, smiju slaviti samo dva put tjedno, i to utorkom i petkom. Ovaj je običaj iznimka od postojećeg kanonskog zakona koji određuje da se slavi toliko sv. misa koliko je pojedinačnih nakana za koje je dan i primljen prilog (kan. 948 ZKP). U tom smislu i kod nas od sada postoji mogućnost kolektivnih svetih misa, i to utorkom i petkom pod večernjom svetom misom. Ako netko nije mogao upisati nakanu na željeni datum, to može, dakle, upisati svaki tjedan za svete mise u 18.30 u utorak ili u petak.

Upisivanje misnih nakana za našu župu prema postojećim odredbama

Držeći se odredaba Zagrebačke nadbiskupije i uzoritog kardinala tijekom tjedna imat ćemo sljedeći broj misnih nakana prema mogućnostima naše redovničke zajednice:
PONEDJELJAK - PETAK (tijekom godine)
- 7.00 sati: dvije nakane
- 18.30 sati: jedna nakana
SUBOTA (tijekom godine):
- 7.00 sati: tri nakane
- 11.00 sati: jedna nakana
- 18.30 sati: jedna nakana
NEDJELJOM i BLAGDANIMA - na svim misama po jedna nakana
U vremenu ljetnih praznika, počevši iza Karmelske Gospe do prije početka devetnice Velikoj Gospi (od 17. srpnja do 5. kolovoza uključivo), za sve dane i za sve mise uzima se po jedna nakana, osim utorkom i petkom u 18.30 kada su kolektivne nakane.
Napominjemo da u nas postoje tri načina upisivanja misnih nakana:
- na određeni datum
- nevezane nakane (nisu vezane datumom, nego se trebaju odslužiti u roku od godine dana)
- gregorijanske mise (30 svetih misa slavljenih uzastopno 30 dana). Budući da znatan broj misnih nakana nije bio plaćen svih ovih prijašnjih godina, stipendij za mise uplaćuje se prigodom upisivanja nakana (50 kuna).

Još neka praktična pojašnjenja

Od ostalih pitanja koja se znaju ostavljati možemo spomenuti sljedeće. Nekada se dogodi situacija da netko želi upisati nakanu nekoliko minuta prije svete mise. To treba izbjegavati jer je tada obično sve već popunjeno. No ako se radi o nekoj hitnoj nakani, uvijek će dotični svećenik koji predslavi svetu misu u molitvu vjernika rado uključiti sve osobne nakane koje nisu uključene u misne intencije. U vezi s pisanjem sadržaja samih misnih nakana pastoralna razboritost nastoji misnu nakanu definirati što kraće i što jasnije pa nije dobro ako se u jednoj nakani nađe velik broj imena i prezimena pokojnika. Zato je mnogo bolje i prikladnije ta imena sažeti tako da se kaže: za pokojne iz obitelji N., ili: za pokojne iz roda N. - umjesto nabrajanja prevelikog broja imena. Pastoralna razboritost i umješnost nalažu da sve bude u granicama dostojanstva liturgijskoga čina i, ako hoćemo, dobrog ukusa. Ne treba naime nikad zaboraviti načelo da je misa uvijek čin cijele Crkve i za sve, dakle i onda kada se služi po određenoj nakani, i za određenog pokojnika ili pokojnike. Također postoje i misne nakane kada netko ima neku specifičnu molitvu (nakanu) koja se ne odnosi na pokojne. Često ta nakana znade biti dosta dugačka pa je zato bolje da se u knjigu misnih intencija napiše: na nakanu. Važno je znati da Bog poznaje naše srce i naše nakane pa ne treba ići u velika opisivanja. Za našu župnu zajednicu to će sigurno biti velika promjena jer se dosada na jednoj svetoj misi upisivalo i po više nakana, bez obzira je li bio samo jedan misnik ili više njih. Od sada će i naša župa, poput svih ostalih župa, postupati kako je i određeno. Zato i vjerujemo da ćete iz obrazloženoga razumjeti zbog čega je došlo do ovih promjena. Hvala vam na razumijevanju, a moji župni vikari i ja kao župnik stojimo vam na raspolaganju da vam i osobno pojasnimo sve eventualne nejasnoće u vezi sa služenjem misnih nakana, ali i svim ostalim vezanim uz život naše župe. Neka nas sve prati zagovor naše Najvjernije Majke, Odvjetnice Hrvatske, Gospe Remetske.

Vaš župnik, o. Antonio Mario Čirko

Dragi župljani, kao vaš župnik zajedno sa svojim župnim vikarima, dužan sam vam skrenuti pozornost na dva događaja koja su se nedavno dogodila u našoj crkvi (10. mjesec 2016.). Naime, u manje u dva tjedna našli smo u klupama bačenu rastrganu hostiju. Zadnje se je dogodilo prije nekoliko dana. Prvi puta smo mislili da se radi o slučajnosti, ali dva puta i na isti način previše je očito da je učinjeno s namjerom.

Zbog toga je dobro spomenuti slijedeće. Osim bacanja hostija, na razne načine se može učiniti svetogrđe. Tako su poznati razni razlozi za oskvrnuće: za sotonističke mise (tzv. crne mise), ali i za sve druge svetogrdne razloge: da se npr. hostija stavi u pčelinjak kako bi bilo meda ili da se stavi za ljubavni napitak osobi koju želiš osvojiti ili pak da bi netko »posvećivao« hranu dodirom s hostijom ili kako se je jednom u jednoj našoj obližnjoj župi jedan tata pričestio, te potom hostiju prepolovio da bi ju dao svome malome sinu. Potom, postoje i druga svetogrdna ponašanja. Tako je prošle godine u Španjolskoj jedan tzv. slobodan umjetnik organizirao svetogrdnu izložbu nastalu krađom više od 240 posvećenih hostija koje je postavio u umjetničku galeriju u gradu Pamplone. Glumio je da prima svetu pričest, te tako krao hostije. Da bi se pohvalio čak je imao pomagača koji ga je slikao u crkvi kako iz usta vadi hostiju.

Postoje različite nastranosti i đavolska nadahnuća... Sve ovo spomenuto riječ je o svetogrđu nad onime što je nama kršćanima najsvetije - nad euharistijskim Kristom. U jednom je broju Glasa Koncila (Glas Koncila 28 (1620) | 10.7.2005.) dobro objašnjeno. Tako se između ostalog spominje: »Najteži oblik svetogrđa je svjesno i namjerno obeščašćenje svetih prilika. Ovdje se grijehu svetogrđa pridružuje još i grijeh bezbožnosti: pogrđivanje Krista u sakramentu ljubavi. Kao što znamo iz katekizma, prva Božja zapovijed ona je koja osuđuje glavne grijehe bezvjerja kao što su iskušavanje Boga riječima ili djelima, ali i simoniju i - svetogrđe. Svetogrđe je svaki oblik obeščašćivanja sakramenata i drugih bogoslužnih čina, kao i osoba, predmeta i mjesta Bogu posvećenih, ili nedostojno postupanje s tim stvarima i činima. Svetogrđe je težak grijeh osobito kad je počinjeno protiv Euharistije, jer je u tom sakramentu suštinski prisutno samo tijelo Kristovo (KKC 2120). Zato je i crkvena kazna primjerena: »Tko baci posvećene čestice ili ih u svetogrdnu svrhu uzme ili drži, upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici...« (ZKP, kan. 1367).

Kao što je svećenik dužan paziti da ne dođe do svetogrđa s hostijom, tj. da se spriječi odnošenje hostije iz crkve, isto tako bi i svaki vjernik koji sudjeluje na misi i ide na pričest trebao voditi računa o tome da i sam ne počini svetogrđe, kao i da ga - ako primijeti pokušaj zloporabe - spriječi. Dakako, u granicama svojih mogućnosti i jasnim upozorenjem - svećeniku, ali i onoj osobi koja se pred svećenikom eventualno nije pričestila hostijom koju je primila na ruku. Jasno je da svećenici o tome vode posebnu brigu, no mogućnost zloporaba ipak postoji. Zato je potrebna i odgovornost svih vjernika za svete prilike pričesti. Valja reći i to da je primanje pričesti na ruku dopušteno, i da se ne može poopćeno govoriti o tome da »laičke ruke« nisu dostojne za primanje hostije.

Crkva posvećene hostije čuva s najvećom pomnjom i sviješću da čuva samoga Krista, i to isključivo u crkvama i na onim mjestima koja imaju posebno dopuštenje Apostolske Stolice.

Dragi župljani, kao vaš župnik zajedno sa župnim vikarima, u velikom smo promišljanju da li da promijenimo način pričešćivanja u crkvi u posebnim situacijama. Kada su veće gužve ili veći broj vjernika u crkvi, tada se obično pričešćuje po sredini crkve. No tu se primjećuje jedna situacija da oni koji su u klupama pružaju ruku iz daljine da prime pričest ili se naginju preko drugih i sl. To nije dostojan način pričešćivanja. Tako se može dogoditi npr. da hostija ispadne. Redoviti i ispravni način bi trebao biti da svećenik stoji na mjestu, a vjernici se dolaze pričešćivati. To je simbolika našega hoda prema Isusu i susreta s njime.

U tom smislu vas molimo da kada se ipak pričešćuje kroz sredinu crkve, da se onda izađe iz klupa kako bi se dostojno moglo pričestiti. Ukoliko se radi o nekoj staroj ili nemoćnoj osobi to je druga situacija i opravdani razlog da se svećenik približi toj osobi u klupi i udijeli joj pričest.

Kao župna zajednica učinimo sve što je potrebno da čuvamo dostojanstvo naše crkve i da čuvamo dostojanstvo svete hostije u kojoj naš Spasitelj svijeta u toj maloj hostiji pun ljubavi silazi među nas. S tim povezano vas isto molimo da upozorite jedni druge ako vidite da netko u crkvi žvače kaugumu ili jede bombone ili se pak koristi mobitelom i piše poruke ili priča za vrijeme cijele Mise ili nešto stalno komentira i sl. To nije dostojno sudjelovanje na Misi, te bi bilo dobro da se radije tko tako čini na dotičnoj Misi i ne pričesti, da ne bi blagovali tijelo i krv Isusovu, kako kaže Sveto Pismo, na vlastitu osudu (usp. 1Kor 11,29).

Hvala vam na razumijevanju.
Vaš župnik o. Antonio-Mario
i župni vikari o. Ilija i o. Danijel

U NAŠOJ ŽUPI

krstenje

SAKRAMENT KRŠTENJA

"Sveti krst je temelj cijeloga kršćanskog života, ulaz u život Duha (vitae spiritualis ianua) i vrata koja otvaraju pristup drugim sakramentima. Po krštenju smo oslobođeni od grijeha i nanovo rođeni kao sinovi Božji, postajemo Kristovi udovi i pritjelovljeni smo Crkvi te bivamo dionici njezina poslanja: "Krštenje je sakrament preporođenja vodom i riječju". (Katekizam Katoličke Crkve br. 1213.)

Sakrament krštenja u našoj crkvi slavi se redovito
SUBOTOM i NEDJELJOM.


- SUBOTOM u 12.15 sati, poslije subotnje Mise za hodočasnike. Krštenje je izvan Misnog slavlja i traje oko 25 minuta.
- NEDJELJOM s Misom u 10.30 sati, mogućnost je svake prve nedjelje u mjesecu ako roditelji imaju uvjete (oboje su krizmani i imaju crkveni brak). Ako se opredijele za krštenje nedjeljom (koje je redovito s Misom), i roditelji i kumovi trebaju se pripremiti za Pričest na toj Misi sakramentom Pomirenja - ispovijedi

Praktične napomene

1) AKO OBITELJ KRŠTENIKA NIJE NASTANJENA U NAŠOJ ŽUPI roditelji trebaju zatražiti od svoga župnika (iz župe kojoj po adresi stanovanja pripadaju) pismenu suglasnost za krštenje u drugoj župi, neovisno o tome jesu li u toj župi kao obitelj prijavljeni.
2) KRSNI KUM ili KUMA (ili jedno i drugo ako su dvoje) moraju ispunjavati opće uvjete za kumovanje kod krštenja: da su sami kršteni i krizmani-firmani i, ako su u braku, da su crkveno vjenčani. Ako nisu iz naše župe trebaju donijeti potvrdu od svoga župnika (ili iz župe svoga krštenja).
3) NA PRIPREMU ZA KRŠTENJE DOLAZE RODITELJI i KUMOVI (s potrebnim potvrdama koje su im naznačene kod najave krštenja) i to obično petkom u 16.30 sati.
- Kod pripreme se obvezno donosi izvadak iz matične knjige rođenih na temelju kojih se upisuju potrebni podaci o djetetu koje će biti kršteno, te potvrda kuma (kumova).
- Za krštenje - ne za pripremu - treba pripremiti krsnu košuljicu i krsnu svijeću koje se mogu kupiti i kod nas u župnom uredu.

KORISNE INFORMACIJE

Smiju li se krstiti izvanbračna djeca i ona rođena u civilnom braku?

Mogu li djeca rođena u civilnom braku (ako se uzme činjenica da roditelji nisu crkveno vjenčani jer je jedan od njih prije bio crkveno vjenčan, rastavljen pa ponovno vjenčan) biti krštena, primiti sve sakramente i tako biti uključena u vjersku zajednicu?

Smiju li se krstiti izvanbračna djeca?

Dijete koje je rođeno u braku gdje roditelji nisu crkveno vjenčani nema nikakve osobne krivnje za takvo stanje. Zato ga se i može krstiti u Katoličkoj Crkvi. Krštenjem se dijete »ne nagrađuje« zato što su mu roditelji možda dobri vjernici, niti ga se odbijanjem krštenja smije kažnjavati zato što mu roditelji nisu takvi. Ako bi došlo do odbijanja krštenja, to ne znači da je to odbijanje kazna djetetu ili roditeljima koji su ga izvan braka – u ovom slučaju izvan crkvenoga braka – doveli na svijet, već bi morali postojati drugi razlozi.

Uvjet za krštenje djeteta je da roditelj ili roditelji, kumovi ili netko treći zajamči da će u katoličkome duhu odgajati dijete koje želi krstiti. Znači, kad bi svećenik odbijao krštenje, to bi mogao čini zato što roditelji, odnosno roditelj, ne bi dali nikakva jamstva da će dijete doista kršćanski odgajati. Znalo se spominjati da su svećenici znali odbiti krstiti dijete samohranoj majci. No, samohranoj majci koja je vjernica i zaista želi da joj dijete, premda izvanbračno, bude krštenjem preporođeno na novi, božanski život, svećenik to neće uskratiti, niti će njezino dijete primanjem sakramenta krsta dobiti manje milosti od bračnoga djeteta.

Kad bi se pak roditelji mogli crkveno vjenčati a to ne žele učiniti, svećenik ima razloga smatrati da to dijete ne namjeravaju ni kršćanski odgajati. Nađe li se ipak u toj kući netko (baka ili neka druga osoba), kojemu je jako stalo da dijete bude kršteno i koji će moći kršćanski djelovati na njegov odgoj, svećenik može zaključiti da su time ispunjeni osnovni uvjeti za krštenje.

O svemu tome jasno piše kanon 868 u svoja dva paragrafa u kojima se govori da je za krštenje djeteta – kako bi se dopušteno krstilo – potrebno: »da pristanu roditelji, barem jedan od njih ili tko ih zakonito zamjenjuje; da ima osnovane nade da će biti odgajano u katoličkoj vjeri; ako te nade nema, neka se krštenje prema propisima krajevnog prava odgodi pošto se razlog obrazloži roditeljima; dijete katoličkih, dapače, i nekatoličkih roditelja, u smrtnoj pogibelji dopušteno se krsti, pa i protiv volje roditelja.«

Možda je dobro pojasniti i još jednu stvar, tj. stanje roditelja koji »nisu crkveno vjenčani jer je jedan od njih prije bio crkveno vjenčan, rastavljen pa ponovno vjenčan«. Crkva je u svome stavu jasna: brak je jedan i nerazrješiv. No, jednako tako, posebnu pastoralnu skrb vodi o onima koji više ne žive u prvome braku, znajući da im je duhovna potpora i pastoralna blizina Crkve zbog njihova stanja, još potrebnija, pa im nastoji pojasniti da ih zbog toga ne prezire, niti omalovažava, već i dalje cijeni i želi biti s njima povezana u vjeri, te ih potiče da sudjeluju i u sakramentalnome životu, tj. na nedjeljnim i blagdanskim euharistijskim slavljima – dakako u okviru njihovih ograničenih mogućnosti zbog njihova stanja.

(izvor: www.bitno.net) vjenčanje

SAKRAMENT ŽENIDBE

"Ženidbeni savez, kojim muškarac i žena međusobno uspostavljaju zajednicu cijeloga života, dobiva značenje i snagu od stvaranja, ali se za vjernike kršćane uzdiže i na veće dostojanstvo, budući da se pribraja među sakramente novoga saveza". (Red slavljenja ženidbe, Prethodne napomene, br. 1.)

Dokumenti - isprave potrebni za vjenčanje:


1) ZARUČNIČKI TEČAJ se održava kroz pet uzastopnih večeri (ponedjeljak - petak) redovito s početkom u 20.00 sati i dužni su ga proći svi zaručnici koji žele sklopiti sakrament ženidbe - crkveni brak.
Prijave se vrše preko web stranice: http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/prijavnica/
Vremenski razmak od tečaja do datuma vjenčanja nije određen ali se, zbog zrelije odluke, preporuča da tečaj ne bude preblizu vjenčanja.
Nije potrebna nikakva pristupna preporuka ili potvrda iz bilo koje župe.
Zadnju večer se dobije potvrda o obavljenom tečaju, koja se, uz druge potrebne dokumente, predaje župnom uredu u kojem je vjenčanje dogovoreno ili u župu gdje su dogovorili Postupak za ženidbu, ako je vjenčanje s Otpusnicom u drugoj župi.

2) KRSNI LIST se može izvaditi samo u župi krštenja i nije neophodno da ga zatraže sami zaručnici - može to učiniti i netko drugi. Na njemu će biti naznačen i datum sakramenta sv. Potvrde (bez obzira gdje je primljen), s obaveznom naznakom slobodnog stanja (SLOBODNI LIST). Krsni list, kao službeni dokument, ne smije biti stariji od šest mjeseci.

3) DOPUŠTENJE ZA VJENČANJE IZVAN VLASTITE ŽUPE treba zatražiti barem jedno od zaručnika, iz župnog ureda župe kojoj po mjestu stanovanja pripadaju, ako ni jedno ne stanuje na području župe vjenčanja.

4) OTPUSNICA ZA VJENČANJE potrebna je samo onim zaručnicima koji Postupak za ženidbu nemaju u župi vjenčanja nego u jednoj od župa njihova stanovanja, ili pak u nekoj trećoj župi. Ali u tim slučajevima bit će im, kod najave vjenčanja, rečeno što im je činiti.

5) PRIJAVA U MATIČNOM UREDU MAKSIMIR, Zagreb - Petrova 116
potrebna je za sve zaručnike koji se žele vjenčati u našoj crkvi ne ranije od tri mjeseca prije datuma vjenčanja. Za prijavu u Matičnom uredu je potrebno:
a) Oboje zaručnika obvezni su doći zajedno i ponijeti sa sobom: osobnu iskaznicu i izvod iz matične knjige rođenih, s tim što Izvod ne smije biti stariji od tri mjeseca.
b) Predati fotokopiju osobne iskaznice svjedoka na vjenčanju - kumova.
Dobiju se odmah u ruke dva lista - potvrde - koje se predaju župnom uredu u kojem je vjenčanje dogovoreno, neovisno o tome gdje su imali Postupak za ženidbu.
Za ove potvrde (biljezi i usluge) plaća se neka manja pristojba.
Matični ured ureduje u sve radne dane (ponedjeljak-petak) od 9.00 do 15.00 sati.

Dodatne napomene

Dodatne napomene:

1) Vjenčanje se u našoj crkvi redovito slavi subotom u dogovorenom terminu, a poznato je da vjenčanja nema u Korizmenom vremenu. Mogući poslijepodnevni i večernji termini su: 16.30 (taj termin se može izabrati jedino ako je slijedeće vjenčanje u 17.15); 17.00 (ili 17.15); 19.00 (ili 19.15) sati. Zbog potrebe utvrđivanja i 'osiguranja' termina vjenčanja, vjenčanje je potrebno najaviti u župnom uredu barem šest mjeseci ranije.

2) Ako zaručnik ili zaručnica nemaju potrebne sakramente (Kršenje, Pričest i Potvrda) neka to riješe sa svojim župnikom (u župi stanovanja) ili na neki njima dostupan način, a moći će se o tome obavijestiti i kod same najave vjenčanja ukoliko će biti dovoljno vremena da se to riješi prije vjenčanja; budući da se radi o odraslim osobama koje trebaju biti dostatno poučene, to se nikad ne radi na brzinu.

3) Za svjedoke - kumove kod vjenčanja ne traži se nikakva crkvena isprava.

4) O taksi i načinu plaćanja pristojbe zaručnike se podsjeća kod pripreme obreda vjenčanja, a ako ih interesira sve im se može reći i kod prve najave.

Kako se kod nas slavi sakrament ženidbe:

- Svećenik (vjenčatelj) dolazi pred glavni crkveni ulaz i ravna načinom ulaska u crkvu, kako je kod pripreme dogovoreno sa zaručnicima. Ovdje napominjemo da je izvorni i najstariji hrvatski način pristupa zaručnika k oltaru da zaručnici ulaze zajedno. Ipak, tijekom priprave, lako se dogovoriti i za drukčije želje ako se uklapaju u narav i dostojanstvo mjesta i slavlja.
- Kod vjenčanja, ako mladenci to žele, može svirati i pjevati naš orguljaš. Radi očuvanja vrijednih orgulja ne može se sa strane dovoditi drugoga orguljaša, osim ako je to dogovoreno sa našim orguljašem i Župnikom. Isto tako ako netko želi i ima mogućnost nekog drugog dostojanstvenog načina glazbene pratnje ili pjevanja, potrebno je to na vrijeme najaviti i zajednički dogovoriti pjesme koje su liturgijski prikladne za sam crkveni obred vjenčanja.
- Fotografirati se normalno može sve, s tim da fotografe treba upozoriti da ne budu napadni i ne ometaju dostojanstvo samoga čina, a to znači da ne hodaju okolo s kamerama i ne fokusiraju nikoga u vrijeme čitanja Božje riječi i tumačenja značaja sakramenta ženidbe - propovijedi.
- Naša se crkva uređuje (kiti) za subotu i nedjelju petkom u 9.00 sati i ne podnosi šumu cvijeća. Ako zaručnici žele da se crkva okiti nekim posebnim cvijećem, onda će se detalji dogovoriti sa Župnikom.
- Bacanje riže nema mjesta kod kršćanske ženidbe, o svemu drugom se dogovara.
- Poslije obreda vjenčanja mladencima u crkvi čestita samo najuža rodbina.

Vaš župnik, o. Antonio Mario Čirko

Misne nakane od 18. do 25. studenog 2018.

(Blagdani i spomendani – sveci i imendani)

NEDJELJA 18. studeni: XXXIII. KROZ GODINU, Posveta bazilike sv. Petra i Pavla, Karolina

7.30: ++ Petar, Ana i Pero Živoder

9.00: + Mladen Krivić

10.30: Za župnu zajednicu

12.00: + Ivan god. i Marija Ivanković

18.30: + Đuro Mesaroš god.

ČRET: 9.00: ++ Alojzije i Nikola Šestak

ČRET: 11.00: ++ god. iz ob. Oreč, Petar, Ivan i Ana

PONEDJELJAK 19. studeni: Salomeja, Obadija, Maksim, Matilda

7.00: + Stjepan Šušnić; + Jozo Gadža

18.30: + Antun Vuletić god.

UTORAK 20. studeni: Prikazanje BDM, Gospa od Zdravlje, sv. Mauro

7.00: ++ Elizabeta i Milka Mihetec i Katarina Vinter; ++ Jure i Iva Zovak

18.30: Zahvala Majci Božjoj Remetskoj; na nakanu Stipana Budimira; na nakanu ob. Boban; za blagoslov Antonija i Timeje; na nakanu sv. Ivanu Pavlu II.; po nakani za sretan porod Sare; za čudesno ozdravljenje Katarine; + Tomislav Jurišić god.; + Skender Leko god.; ++ Franjo Nežmah i Mirko Trgovec; + Ante Pašalić god.; + Milivoj Štefanić god.; ++ Dragica god. i Franjo Kanceljak; ++ Barbara i ob. Komerlin i ob. Louč; + Anđa Mamić; + Mirko Drmić; ++ Miljenko Gudelj god. i iz obitelji; + vlč. Aldo Starić; ++ Bože god., Mara i Ivan Renić; + Luka Kovač; ++ Ivan i Ruža Đikić; za duše u čistilištu; ++ Branko i Smiljan Jozić; ++ Petar, Filomena, Smiljan Đurić; ++ Slavica god. i Ivan Hlupić , Tomo i Anđela Hudika

SRIJEDA 21. studeni: Prikazanje BDM, Gospa od Zdravlje, sv. Mauro

7.00: + o. Marijan Divić god.; ++ Mirko Gačić i roditelji

18.30:++ Marija Hajdaš god. i Marija Ivanek

ČETVRTAK 22. studeni: Sv. Cecilija, Cilika, Slavujka

7.00: + Štefanija Trbuhović; + Slavko Vidanec

18.30: ++ Anđa god. i Jozo Drinovac

PETAK 23. studeni: sv. Klement, sv. Kolumban, Lukrecija

7.00: ++ Jakob, Katarina, Ankica i Branko Gežin, Pavao, Katarina i Ivan Kovačić; + Dragutin Mamić god.

18.30: Zahvala Majci Božjoj; na nakanu za Doru; na nakanu Stipana Budimira; na nakanu ob. Boban; za blagoslov Antonija i Timeje; ++ Katarina Živković i Ivica Šimić god.; + Mijo Brkanac god.; + Anđa Mamić; + Mirko Drmić; + Katica Golubić; ++ Ljuba i Ivo Šošoć, Luca i Niko Periša; + Katarina Šušnić; + Nevena Božić; za duše u čistilištu; + Željko Jagarinec

SUBOTA 24. studeni: Sv. Andrija Dung-Lac i drugi mučenici, Krizogon

7.00: ++ Katarina, Minka, Edo i Željko Jagarinec; + Ruža Fabijanić god.; ++ Milica, Marijan i obitelj

11.00: ++ Anđa Radić i iz obitelji

18.30: ++ Katarina i Stjepan Bartolić

NEDJELJA 25. studeni: KRIST KRALJ, Sv. Katarina, Katja, Kata, Katica

7.30: + Ruža Marić god.

9.00: + Katarina i Ivan Jupar; + Luca Jozić

10.30: Za župnu zajednicu

12.00: ++ Katica i Josip Zubak

18.30: ++ Anđa Jurčević god. i Ivan Bilić god. i iz obitelji

ČRET: 9.00: ++ Vjekoslav Stiplošek god.

ČRET: 11.00: ++ Stjepan i Dragica Kunjko