Župna hodočašća

SVETA ZEMLJA: 14. - 21. ožujka 2023.

Objavljeno: 05. 11 2022.

PROGRAM PUTOVANJA:

PRVI DAN (14. ožujka)
Sastanak u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu zbog detaljnog pregleda. Ukrcaj na let Sun D'Ora u 20:20 sati. Dolazak u Tel Aviv u zračnu luku Ben Gurion u 00:30 sati. Poslije kontrole putnih isprava, ukrcaj u autobus i nastavak putovanja prema Tiberiasu. Smještaj u hotelu Nof Kinneret Tiberias, noćenje.

DRUGI DAN (15. ožujka)
Doručak. Poslije doručka, nastavak putovanja prema Nazaretu. Po dolasku, Sveta Misa, te razgled Bazilike Navještenja i crkve sv. Josipa, Marijinog izvora i sinagoge. Ručak u 12:00 sati, te poslije ručka nastavak putovanja prema Haifi i brdu Karmelu na kojem je djelovao prorok Ilija. Posjet Ilijinoj špilji u crkvi Gospe karmelske i samostanu Stella Maris, te panoramski Bahajskim vrtovima. Nastavak putovanja do Naina. Posjet crkvi koja simbolizira mjesto na kojem je Isus uskrsnuo udovičina sina jedinca. Povratak u hotel, večera, noćenje.

TREĆI DAN (16. ožujka)
Doručak. Poslije doručka posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Slijedi odlazak do Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi Petrova prvenstva u istom mjestu. Zatim slijedi uspon do Brda Blaženstava i obilazak svetišta. Sveta Misa, te poslije Mise ručak kod sestara franjevki u svetištu. Poslije ručka, posjet obližnjem arheološkom nalazištu Korozain, čiji stanovnici nisu prihvaćali Isusove riječi, kao ni djela koja su bila znakovi dolazećeg Božjeg kraljevstva. Otuda i Isusove riječi: Jao tebi Korozaine... Poslije obilaska, nastavak vožnje do jezera i vožnja brodom po Galilejskom jezeru. U povratku posjet Magdali, mjestu u kojem je živjela Marija Magdalena. Povratak u hotel, večera. Noćenje.

ČETVRTI DAN (17. ožujka)
Doručak. Polazak za brdo Tabor u 07:30 sati. Uspon do vrha taxi vozilima i obilazak Bazilike Preobraženja. Po završetku obilaska, spuštanje do autobusa i nastavak putovanja do Jerihona. Panoramski razgled lokacija iz Svetog Pisma – Zakejeva smokva, Brdo kušnje. Uspon žičarom do samostana Četrdesetnice, odakle se pruža veličanstven pogled na Jordansku dolinu i Mrtvo more. Povratak žičarom do Jerihona. Nastavak puta do Wadi Qelt, gdje se u pustinji nalazi samostan sv. Jure, te crkve sv. Bogorodice i sv. Ivana. Sveta Misa u pustinji, te poslije Mise, nastavak putovanja do Jeruzalema. Smještaj u hotelu Jerusalem Gold. Večera, noćenje.

PETI DAN (18. ožujka)
Doručak. Posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Prolazak ulicom Via Dolorosa do Crkve Kristova groba i podsjećanje na Križni put koji počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Sveta Misa, te poslije mise razgled Bazilike Groba i ulazak u sami Grob. Slobodno poslijepodne za osobne pobožnosti i aktivnosti. Večera u hotelu.

ŠESTI DAN (19. ožujka)
Poslije doručka, nastavak putovanja prema Ein Karimu, rodnom mjestu Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te posjet crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Nastavak putovanja prema Betlehemu. Odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Sveta Misa, te poslije Mise, razgled Bazilike Rođenja Isusova i ulazak u samu špilju. Ručak u Casanovi, te poslije ručka razgled špilje sv. Josipa i sv. Jeronima, špilje mlijeka. Slijedi odlazak do Pastirskih poljana. Povratak u hotel, večera, noćenje.

SEDMI DAN (20. ožujka)
Doručak. Poslije doručka, uspon do Maslinske gore i razgled crkve Očenaša, crkve Dominus flevit (Gospodin je plakao), Crkve svih naroda u Getsemanskom vrtu, pravoslavne crkve Marijina groba. Ručak u restoranu Casanova u 13:00 sati, te poslije ručka odlazak do brda Sion i razgled crkve Sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor), crkve Marijinog usnuća, te dvorane Posljednje večere i Davidova groba. Sveta Misa u franjevačkoj crkvi Ad Cenaculum. Poslije Svete Mise posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Povratak u hotel, večera, noćenje.

OSMI DAN (21. ožujka)
Doručak. Poslije doručka Sveta Misa, te poslije Mise nastavak putovanja do Tel Aviva. Obilazak starog lučkog grada Jaffa. Polazak za zračnu luku Ben Gurion u 13:00 sati. Poslije kontrole dokumenata, polet zrakoplova za Zagreb u 16:40 sati. Dolazak u Zagreb u 19:00 sati.

Cijena: 1.610 eura
Doplata za jednokrevetnu sobu: 490 eura
Djeca do 12 godina: Popust 20% cijene aranžmana

Za informacije o prijavi i ostalo javiti se na: 091-5707909 ili u župnom uredu. U razdoblju od 10 dana od prijave potrebno je uplatiti 500 eura akontacije ili u kunskoj protuvrijednosti.VAŽNE NAPOMENE:
Cijena uključuje:
 Prijevoz charter letovima na relaciji Zagreb - Tel Aviv - Zagreb, pristojbe u zračnim lukama;
 Smještaj u hotelima na bazi 7 polupansiona i 4 ručka u restoranima na terenu koji se obilaze;
 Prijevoz autobusima visoke turističke klase;
 Ulaznice za povijesne lokalitete, prijevoz do Brda Tabor, vožnju brodom Galilejskim jezerom;
 Biblijskog vodiča i napojnice vozaču;
 Putničko zdravstveno osiguranje.
Cijena ne uključuje troškove naknade za obročno plaćanje, koja ovisi o vrsti kartice.

Državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Izrael. Potrebna je obična putovnica koja mora vrijediti minimalno šest mjeseci od dana ulaska u Izrael.
Covid 19 mjere
Sukladno odluci Vlade Države Izrael od 09. listopada 2022. za sve putnike ukinuta je obveza ispunjavanja online Ulaznog obrasca za Izrael, ali ostaje obveza predočenja potvrde o zdravstvenom osiguranju, koje uključuje liječenje od koronavirusa za vrijeme boravka u Izraelu.
Ukinuta je obveza obavljanja PCR ili antigen testa prije polijetanja i nakon slijetanja na Zračnu luku u Izraelu, kao i obveza samoizolacije. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (osim bolnica i domova za starije) od 23. travnja 2022. nije više obvezno.
Carinske formalnosti
Svi predmeti namijenjeni za osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku.
Putna prtljaga
U zrakoplov je dozvoljeno unijeti samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 8 kg). Podsjećamo da se u ručnoj prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti i tekućina preko 100 ml.
Maksimalna težina prtljage je 20 kg.
Novac
Izraelska novčana jedinica je šekel. U većim trgovinama i hotelima primaju se sve vrste kreditnih kartica. U većini suvenirnica se može plaćati dolarima ili eurima.
Odjeća i obuća
Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Temperatura u ožujku i travnju: od 10°C noću/28°C danju. Treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću – ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.
GSM telefoniranje
Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj iznosi oko 2,50 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,70 EUR.
Lopovi – najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj u njedrima, a ostalo u džepu.
Gdje se bude slavila Sveta Misa običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu.
Voda za piće – Voda u česmama je pitka, a može se kupiti i u autobusu ($ 1 = 0,5 l vode).
Piće uz objed: uz objed se servira voda i možda neki sokovi s vodom.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Novac i putovnicu uvijek imati uza se.
Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje se posjećuje, može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično.

Preuzmite program putovanja u PDF formatu

ORGANIZATOR:
Župa Remete i G-TOUR Međugorje